آخرین به روزرسانی ها
دکتر امیر فرشچی در برنامه رستانو: ۶۰ درصد از کل ارزش صادراتی مربوط به داروهای زیستی است.تبدیل فرهنگ یک کشور مصرفی به تولید و صادرات کار ساده ای نیست
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، برنامهی “رستانو” به تهیهکنندگی حلیه صبورنژاد با موضوع چشمانداز اقتصاد زیستی کشور توسط ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، در گروه دانش شبکه چهار سیما تهیه شده است.
در قسمت نخست این برنامه که ساعت ۲۰:۳۰ دقیقه شنبه مورخ 1400/11/16 روی آنتن شبکه چهار سیما رفت، با حضور آقای دکتر محمد عبدزاده رئیس هیئت مدیره صادرات سندیکای داروهای انسانی ایران و آقای دکتر امیر فرشچی صادر کننده نمونه ملی صنعت دارو به مقوله داروهای زیستی پرداخته شد و موضوعاتی نظیر صادرات داروهای زیستی، تفاوت نرخ واردات و صادرات این داروها و تولید صادراتمحور مورد بررسی قرار گرفت.
آقای دکتر فرشچی در رابطه با وضعیت صادرات صنعت دارویی کشور، گفت: اگر به کل میزان صادرات دارویی کشور توجه کنید، متوجه میشوید که ۶۰ درصد از کل ارزش صادراتی مربوط به داروهای زیستی است. البته ما معتقدیم که تغییر این ترازی که امروز به نفع واردات است و باید به نفع صادرات تغییر کند، کار ساده ای نیست.
وی اظهار کرد: وقتی در یک مقیاس کوچک نگاه میکنیم میبینیم که در همین مقدار صادرات فعلی کشور که در دو، سه سال اخیر در صنعت دارو به حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار رسیده است، تنها ۷ یا ۸ شرکت از میان ۱۸۰ شرکت دیگر حوزه تولید دارو در این میزان صادرات، سهم دارند.
آقای دکتر فرشچی تاکید کرد: بنابراین، نقطه عطف قابل توجهی داریم که صنعت داروسازی ما بر اساس میزان صادرات داروهای زیستی چندین برابر شود. اگر فرض کنیم که حدود دو تا دو و نیم میلیارد دلار واردات سالانه دارویی به عنوان بودجه سالانه داشته باشیم فقط در حوزه صادرات زیستی عدد صادرات ما ظرف دو الی سه سال به راحتی میتواند به یک میلیارد دلار برسد.
آقای دکتر فرشچی راجع به مشکلات و مسائلی که صادر کننده در کشور دارد نیز گفت: من به عنوان یک صادر کننده نمونه نمیتوانم بگویم که حمایت میشوم یا نه؟ این هم به دلیل عدم شفافیت بعضی از قوانین است. یعنی مواقعی که بنا به دانشبنیان بودنمان ما تحت حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هستیم مشوقهایی گرفتیم، اما از سوی دیگر ممکن است در برخی مواقع سیاستهای وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو با سیاستهای معاونت در تضاد باشند.
وی بیان کرد: اما مسیر، بسیار سخت است. امروز صادرات در کشور یک ریسک است. با توجه به ریسکهایی که بانک مرکزی، وزارت مربوطه و مسائل امنیتی در این حوزه به صادرکننده وارد میکند، اینکه کار صادرات انجام دهید، دل شیر میخواهد. حال در این میان به همان میزان که صادرات خود را افزایش میدهید، با ضریب ده یا صد برابر ریسک خود را نیز افزایش میدهید.
آقای دکتر فرشچی افزود: همانطور که اخیراً در ماجرای کرونا دیدیم که یک اولویت تعیین شد و ارگانهای مختلف با یک هماهنگی نسبی دست به دست هم دادند تا بتوانند تاثیری در جامعه بگذارند، در حوزه صادرات هم لازم است کشور از یک همبستگی استراتژیک و برنامهریزی برخوردار باشد که دیگر شاهد وجود قوانین متضادی در این حوزه نباشیم.
صادر کننده نمونه ملی صنعت دارو نیز در پایان تاکید کرد: تبدیل کردن فرهنگ یک کشور مصرفی به تولید و صادرات کار ساده ای نیست. اگر متوجه ارزش و خلق ارزش در حوزه زیستفناوری باشیم، برای این حوزه بسیار بیشتر از ذخایر و منابع نفتی کشور دل میسوزانیم. حوزه صادرات را نه فقط در دارو بلکه در همه قسمتها در اولویت میگذاریم. صادرات به معنای ارز آوری است و به یک کشور اقتدار ملی میدهد. اما اگر در حوزه کلان کشور این اتفاق نیفتد و اولویت کشور نباشد ما نمی توانیم حرکت خاصی کنیم و در حد همین حرکتهای کوچک بنگاههای کوچک باقی میماند.